След кратко боледуване на 83-годишна възраст почина д-р Пюзант Касабян – човекът,

...
След кратко боледуване на 83-годишна възраст почина д-р Пюзант Касабян – човекът,
Коментари Харесай

Почина основателят на бадминтона в България

След малко боледуване на  83-годишна възраст умря доктор Пюзант Касабян  – индивидът, който  основа бадминтона в България  и дълги години бе президент на федерацията, оповестиха от Българска федерация по тенис.

Той е роден на 12 януари 1941 година  в  Хасково . През 1970 година приключва Висшия медицински институт „ Ив. П. Павлов “ в Пловдив, а през 1977 година и ВИФ (днес НСА) със компетентност „ Тенис “ и „ Педагогически профил “. Работил е за малко като доктор в спортния диспансер в Хасково, само че същинската му пристрастеност бе спортът.

Пижо , както го назоваха и знаеха всички, бе  един от най-известните спортисти и деятели в България . В кариерата си има над 300 мача като баскетболист в националния шампионат, става държавен отличник и „ занаятчия на спорта “ по тенис на маса, както и екипен първенец по тенис с отбора на „ Хасково “.

В обичания си бадминтон , който внедрява у нас през 1965 година, Касабян е играч, капитан и играещ треньор на учредения от него клуб „ Хасково “, като в интервала 1969-1989 година става 15-кратен първенец и 9-кратен притежател на купата на България. Той е дълготраен народен играч, а по-късно 20 години старши треньор на националния тим.

Касабян  е и състезателят с най-вече участия на международни шампионати на планетата, за което вписан в книгата на върхове „ Гинес “. В продължение на 25 години Доктора бе и ръководител на федерацията по бадминтон, до момента в който самичък се отдръпна от поста малко преди да навърши 77 година Пижо дълги години бе и в управителните препоръки на международната и европейска федерации по бадминтон.

Пюзант Касабян е притежател  на  медал „ Стара планина “, „ Орден на труда “, Почетната премия на БОК, Почетен знак от международната федерация по бадминтон и Почетна тапия от МОК . През декември 2000 година той стана първият почетен жител в историята на Хасково.

УС на Българската федерация по тенис изрича откровените си съболезнования към околните и фамилията на Пюзант Касабян.

Поклон пред светлата му памет!

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР